Blacknuss

Artist

Blacknuss

Legendariska Blacknuss är ett svenskt band som har sina rötter från anrika jazzklubben Fasching i Stockholm där grunden till vad som skulle komma att bli ett av Sveriges främsta musikerkollektiv lades.

Det var trummisen Martin Jonsson och Conny C. Lindström som på 1990-talet startade klubben Blacknuss (döpt efter ett album av Rashaan Roland Kirk).

Martin tillsammans med legendariska musikern och producenten Christian Falk var de som utgjorde hjärtat av klubben och Sverige väcktes ur sin dvala och fick genom dem lära känna äkta klubb- och soulmusik.

När det sedan blev dags att gå in i skivstudion bjöd Martin och Christian in artister och musiker som under åren gästat på klubben. Många av landets främsta musiker hamnade därmed i samma rum och bland några kan nämnas Mattias Torell, Desmond Foster, Esbjörn Svensson, Goran Kajfes och Per “Ruskträsk” Johansson.

Som om detta inte var nog adderades sångare som t ex Lisa Nilsson, Stephen Simmonds, Titiyo, Jennifer Brown, Robyn och Viktoria Tolstoy och Blacknuss fick egna hits med låtar som "It should have been you", "Last night a DJ saved my life" och "Dinah".

Bandets musikstil var från början mestadels jazz och funk men repertoaren och svänget utvecklades till att gå mer åt soul och r&b-hållet. Medlemmarna har varierat mycket under åren, men trummisen Martin Jonsson har bestått och är den som hela tiden styrt skutan framåt.

Än idag är Blacknuss ett av Sveriges absolut främsta liveband.

Blacknuss